Multi parinti spun: In familia noastra nu s-a pomenit sa consume cineva nici macar alcool, d-apăi droguri!
Multi directori de liceu spun: In liceul nostru nu exista droguri, pentru ca avem o disciplina stricta!
Multi adolescenti spun: Pot sa bag mana in foc pentru prietenii mei, nici unul nu se drogheaza! Cu toate acestea, consumul de drog este o realitate; poate la tine in familie, poate in grupul tau de prieteni, poate in liceul tau.
Mit: Doar indivizii slabi ajung dependenti de droguri.
Realitate: Dependentii de droguri devin indivizii slabi.
Mit: Toti dependentii de droguri ar trebui sã fie închisi.
Realitate: A trimite un dependent de droguri la închisoare nu contribuie la vindecarea bolii.
Mit: Comertul ambulant cu droguri este un mijloc prin care cei sãraci pot câstiga bani.
Realitate: Cei mai multi dintre acesti traficanti ambulanti sunt sau devin dependenti de droguri. Fiecare individ care vinde droguri pe stradã este ultima verigã dintr-un lant de activitate criminalã, care distruge vieti.
Mit: Folosirea „recreationalã” a drogurilor nu este dãunãtoare.
Realitate: Toate drogurile sunt periculoase si produc modificãri fizice si psihice asupra consumatorului.
Alte Mituri
Dusmanii te drogheaza!
Nu este nevoie sa apara cineva dintr-un tufis ca sa te convinga sa consumi droguri. La cei tineri, consumul de droguri merge din aproape in aproape. Sa fim sinceri: nu un dusman este acela care iti aduce drogul, ci unul dintre prieteni.
Mi-a pus drog in mancare!
Majoritatea drogurilor sunt inactivate de sucurile digestive, asa ca putine pot avea efecte daca sunt administrate in mancare. In plus, o persoana care a fost drogata fara voia ei va aborda senzatiile resimtite ca pe o boala si va face tot posibilul sa inlature cauza lor.
Cei drogati sunt periculosi!
Mult mai periculos este dependentul de droguri care nu are acces la doza de care este dependent decat acela care si-a administrat deja substanta de care are nevoie. Pentru a face rost de substanta sau banii necesari procurarii acesteia, cel dependent este in stare de furturi, agresiuni, minciuni, chiar daca inainte avea un comportament exemplar.
Dependentul de droguri cauta in drog placerea pura!
Nu este adevarat. Odata cu instalarea dependentei biologice, principalul motiv de a consuma drog este evitarea starii de rau pe care o resimte persoana in lipsa substantei. Semnele sevrajului (lipsei substantei de care e dependent) sunt infricosatoare: dureri de oase, agitatie, tremor, gol in stomac, frica de moarte etc.
Marijuana nu da dependenta!
Marijuana produce dependenta psihologica, cu atat mai mult cu cat este consumata in grup. Dependenta biologica de marijuana este mica, dar se poate instala in unele cazuri.
A luat odata si a devenit dependent! Nici o substanta nu produce dependenta dintr-o singura administrare. De obicei sunt necesare mai multe administrari pentru a se instala dependenta biologica, pentru ca organismul are nevoie de adaptare la noua situatie metabolica. Cu fiecare administrare insa, riscul dependentei creste exponential (intreaba-l pe proful de mate ce inseamna asta).
Nu e in stare sa ia, deci nu va lua!
Multi tati si multi prieteni spun despre un baiat: El, sa ia droguri? Pai nu e in stare nici sa injure, d-apai sa se drogheze! Din pacate, aceasta este cea mai riscanta situatie pentru un baiat: cand are de dovedit ca el este in stare de ceva. Spune-i vreme de trei saptamani unui baiat Tu nu esti in stare sa iei droguri si vei constata ca in a patra saptamana o face si chiar pare fericit…
E doar o chestiune de vointa!
Pentru a nu te apuca de droguri si mai ales pentru a te lasa de ele nu este suficienta vointa ta. Este extrem de importanta vointa celor din jurul tau, precum si educatia pe care o primesti, serviciile care-ti stau la dispozitie etc. Indraznesc sa spun ca, pentru a te proteja de droguri, nu la tine trebuie sa te gandesti, ci la riscurile celorlalti.