Pentru prima dată

Tentaţia de a incerca drogurile şi riscurile TALE in faţa lor cresc atunci cînd:

1. Familia ta are necazuri

Nevoia de a uita de necazuri îi impinge pe mulţi oameni cãtre consumul de substanţe care ac]ioneazã dându-le o bunã dispozi]ie. Ai nevoie sã te simţi bine, deşi nu e bine cu tine şi cu familia ta. Dacã în familie sunt ore întregi de violenţã, dacã s-au ivit probleme cu locuinţa sau cu locul de muncã pentru ai tãi, poţi avea tendinţa de a fugi de aceastã atmosferã în altã parte sau în altceva, cum ar fi drogurile.

2. Nu ai prieteni adevãraţi şi nici o viaţã

Uneori, din cauza schimbãrii locuinţei sau a şcolii, trece mult timp şi încã nu ţi-ai fãcut prieteni. Totul pare lipsit de culoare şi nu ai lucruri interesante pe care sã le faci la şcoalã sau în cartierul în care locuieşti. Observi cã petrecerile îmbibate în alcool şi drog pot face comunicarea mai uşoarã şi crezi cã cei cu care te-ai simţit bine la petrecere ţi-au devenit prieteni. 

3. Drogul se aflã la îndemânã:

  • când vezi drogul cu ochii tãi şi poţi sã pui mâna pe el
  • când prietenii în care ai încredere folosesc droguri;
  • când aproape de tine se aflã un dealer (persoane care vând sau oferă droguri
  • când intrã în funcţiune curiozitatea şi rişti sã-ţi apropii drogul nepermis de mult;
  • când eşti contactat de un dealer.

4. Eşti înconjurat de consumatori de drog

Cu cât sunt mai mul]i cei care consumã drog în preajma ta, cu atât mai mare este riscul tãu. Iatã de ce:

  • drogul este accesibil, ştii unde sã-i gãseşti pe cei care consumã, deci ştii unde sã gãseşti drogul;
  • orice persoanã tânãrã este predispusã la imitaţie. Dacã poţi observa cu ochii tãi un lucru nou, îţi vine uşor sã-l imiţi;
  • dacã persoanele consumatoare sunt interesante, atunci şi drogul consumat de ele poate pãrea interesant;
  • dacã persoanele consumatoare sunt de încredere (rude, prieteni), treci mai uşor peste teama de a consuma.

5. Ai prea mulţi bani şi prea mult timp

Sã ai tot ce-ţi trebuie nu este o fericire. Unii pãrinţi oferã copiilor lor mai mult decât aceştia îşi doresc şi în felul acesta transformã dorinţa în ceva ieftin. Dupã ce te-ai lãudat ani în şir cu mobilul tãu, cu maşina ta şi cu banii tãi, ce lucru deosebit mai rãmâne de fãcut? Sumele mari de bani puse la dispozi]ia copiilor fãrã a se cunoaşte exact cum vor fi cheltuite pot constitui tentative în a face rost de droguri. Aceasta, mai ales dacã în anturajul lor existã deja consumatori de droguri.

6. Cineva din familie este dependent de alcool, tutun sau medicamente

Alcoolul, tutunul şi medicamentele sunt atât de rãspândite astãzi, încât unii cred cã este normal sã fii dependent de ele. Consumul lor zilnic poate ascunde însã îndemnuri cãtre consumul de drog, mai ales dacã se desfãşoarã în preajma ta în fiecare zi. Clipele în care cel drag se simte rãu pentru cã nu are acces la alcoolul, tutunul sau medicamentele de care este dependent sunt clipe grele pentru tine. Clipele de satisfacţie în care persoana dependentã îşi administreazã substanţa de care are atâta nevoie sunt clipe de statisfacţie şi pentru tine, iar în timp înveţi sã le cauţi. Acest lucru se întâmplã dacã cei din jur tolereazã sau chiar admirã consumul de alcool, tutun sau medicamente al celui dependent.

7. Nu  ai cu cine sã comunici

Adolescenţa este o perioadã a vieţii în care omul pune la îndoialã ceea ce ştia de la alţii şi vrea sã încerce totul pe pielea lui. Mai ales cã pielea lui este mai puţin importantã decât prietenia, libertatea, curiozitatea… Pe parcursul acestei revoluţii se ivesc probleme legate de identitate (cine sunt eu?), de locul ocupat în grup, de dragoste… Pu ţini sunt oamenii cu care poţi vorbi despre aceste dificultãţi, iar când pãrinţii nu sunt prea dispuşi sã comunice  şi prietenii sunt fal şi, totul se desfãşoarã înãuntrul tãu. Drogul te poate pãcãli din nou, dându-ţi senzaţia cã nu mai e nevoie sã vorbeşti.

PRIETENII POT ADUCE DROGUL ŞI APOI TE UITĂ

Prietenul la nevoie se cunoaşte… Dar despre a cărui nevoie vorbim aici? Dacă un prieten pretinde că te ajută pe tine, dar de fapt este vorba de un interes al lui, atunci prietenia aceea e pe cale de dispariţie. Una dintre trăsăturile prieteniei este faptul că prietenii participă la o permanentă întrecere între ei.

Îşi cumpără unul un lucru, celălalt ar face la fel. Reuşeşte unul o performanţă, celălalt crede că poate şi el. Dacă unul dintre prieteni consumă drog, aceasta poate fi o provocare la întrecere. În plus, să savurezi un lucru de unul singur n-are nici un farmec. De aceea, prietenii dependenţi de drog vor insista mereu să împartă cu tine pe gratis substanţa pe care o consumă.

Toţi adolescenţii consumatori de drog pe care îi cunosc nu mai ştiu nimic despre prietenii cu care au început să se drogheze. Vieţile lor s-au separat din momentul în care cel puţin unul a devenit dependent şi poţi sesiza o răceală în vocea lor când vine vorba despre acel fost prieten. Şi mai este ceva: dacă pui mai mulţi crabi într-o cutie, vei vedea că imediat ce unul vrea să iasă, un altul se agaţă de el şi amândoi se prăbuşesc înapoi în cutie. Cam aşa se comportă şi prietenii într-un grup de dependenţi de drog, când unul dintre ei încearcă să iasă.

PETRECEREA ÎŞI POATE FACE DE PETRECANIE

Există unele locuri în care oamenii se adună pentru fi văzu]i şi a-i vedea pe al]ii, în speranţa că vor face noi relaţii, inclusiv de dragoste. Pentru a creşte şansele de a fi văzut, fiecare simte nevoia să exagereze cu ceva. Unii exagerează cu hainele, alţii cu râsul, alţii cu dansul, iar alţii cu ceea ce consumă. De aceea, în timpul unei petreceri creşte mult riscul a de a mânca, a bea şi a fuma. Cel care a fost remarcat la o petrecere spune că s-a simţit bine acolo, deşi poate că îi este rău. Aşa se explică de ce unii băieţi ar consuma droguri la petreceri, vîzând feţele impresionate ale fetelor care aud că se fumează iarbă sau că se trage heroină.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top