De ce este nevoie de a utiliza prezervativul?
Prezervativele sunt singura modalitate de protecţie care previne şi transmiterea infecţiilor sexual transmisibile (ITS), inclusiv HIV, şi sarcina.
Alegem prezervativul potrivit
Curent sunt disponibile multe tipuri de prezervative. În general, noţiunea de prezervativ se referă la prezervativul masculin, ceea ce reprezintă un înveliş care se îmbracă pe penisului bărbatului, închis la un capăt.
Există de asemenea şi prezervative pentru femei, sau învelişuri vaginale, care sunt utilizate de către femei şi sunt introduse în vagin. Restul secţiunii se referă doar la prezervativul masculin.
Din ce sunt confecţionate prezervativele?
Prezervativele sunt de obicei confecţionate din latex sau poliuretan. Pe cît posibil, ar trebui să utilizaţi prezervativul din latex, întrucît acestea sunt puţin mai de încredere şi disponibile în majoritatea ţărilor.
Prezervativele din latex pot fi utilizate doar cu lubricanţi în bază de apă şi nu în bază de ulei, aşa ca Vaselina sau crema rece, întrucît acestea trec prin latex. Un număr mic de persoane au reacţii alergice la latex şi pot utiliza prezervativele din poliuretan în loc.
Prezervativele din poliuretan sunt confecţionate dintr-un fel de plastic. Acestea sunt mai subţiri în comparaţie cu prezervativele din latex, astfel sporesc sensibilitatea şi sunt mult mai plăcute la atingere şi aspect exterior pentru unii utilizatori. Sunt de asemenea şi mai scumpe ca prezervativele din latex şi un pic mai puţin flexibile, astfel este nevoie de mai mult lubricant. Cu toate acestea, atît lubricanţi în bază de apă, cît şi în bază de ulei, pot fi utilizaţi împreună cu prezervativele din poliuretan.
Nu este clar care din prezervative sunt mai durabile – există studii care sugerează ambele opţiuni. Cu toate acestea, cu oricare tip de prezervativ, posibilitatea de rupere este foarte mică, dacă sunt utilizate corect.
Lubricarea prezervativelor de asemenea variază. Unele prezervative nu sunt lubricate deloc, unele cu substanţă din silicon, iar altele cu lubricant în bază de apă. Lubricarea prezervativelor are ca scop de a face prezervativele mai uşor de îmbrăcat şi mai confortabile de utilizat. De asemenea, aceasta poate preveni ruperea prezervativului.
Spermicidele şi Nonoxynol 9
Prezervativele şi lubricantele uneori conţin un spermicid numit Nonoxynol 9. Nonoxynol 9 în trecut se considera că previne graviditatea şi transmiterea HIV şi ITS, dar acum s-a dovedit a fi ineficient.
Unele persoane au o reacţie alergică la Nonoxynol 9 care poate rezulta în răni mici, ceea ce ar putea chiar spori probabilitatea de transmitere HIV. Din acest motiv, prezervativele şi lubricantele cu Nonoxynol 9 pot fi utilizate doar dacă se ştie că ambii parteneri sunt HIV negativi. Cu toate acestea, utilizarea unui prezervativ (chiar dacă acesta conţine Nonoxynol 9) este o opţiune mai sigură decît sexul neprotejat.
Ce forme şi arome pot avea prezervativele?
Prezervativele pot avea diferite forme. Majoritatea au capăt sub formă de rezervor, cu toate că unele au un capăt simplu. Prezervativele pot avea formă simplă (cu margini drepte), anumită formă (zimţată la capul penisului), sau evazată (mai largi la capul penisului).
Prezervativele nervurate au zimţi sau umflături în textura lor, care pot spori senzaţiile pentru ambii parteneri. Prezervativele pot avea de asemenea diferite culori.
Alegerea formei depinde de preferinţele fiecăruia. Toate diferenţele de formă au ca scop întrunirea diferitor preferinţe şi sporirii plăcerii. Este important de a comunica cu partenerul pentru a fi siguri că alegerea vă satisface pe ambii.
Unele prezervative sunt aromatizate pentru a spori plăcerea de la sexul oral. Acestea sunt sigure şi pentru sexul cu penetrare, dacă au fost testate şi aprobate adecvat.
Ce mărimi pot avea prezervativele?
Prezervativele sunt disponibile în diferite lungimi şi lăţimi, iar diferiţi producători manufacturează diferite mărimi.
Nu există lungime standard pentru prezervative, cu toate că cele confecţionate din cauciuc natural întotdeauna vor putea fi întinse în lungime în caz de necesitate pentru acoperi întreg penisul erect al bărbatului.
Lăţimea prezervativului poate de asemenea varia. Unele prezervative au o lăţime puţin mai mică pentru o potrivire mai bună, pe cînd altele sunt puţin mai largi. Producătorii de prezervative au realizat cererea de diferite lungimi şi lăţimi şi sporesc tot mai mult gama de mărimi.
Mărcile de înregistrare vor varia de la ţară la ţară, astfel va trebui să faceţi propriile investigaţii în acest sens. Nu există o marcă de înregistrare a prezervativelor care să fie recunoscută drept cel mai bună.
Deci, cînd se utilizează prezervativul?
Un nou prezervativ trebuie utilizat la fiecare contact sexual. Niciodată nu utilizaţi acelaşi prezervativ mai mult de o singură dată. Îmbrăcaţi prezervativul pe penisul erect şi înainte de orice contact între penis şi oricare parte a corpului partenerului. Dacă treceţi de la un contact sexual anal la unul vaginal, se recomandă de a schimba prezervativul.
Unde pot fi găsite prezervativele?
Nu există limitări de vîrste pentru procurarea prezervativelor. Procurarea prezervativului indiferent de vîrsta pe care o ai, demonstrează că eşti responsabil pentru acţiunile tale. Planificarea familiară sau clinicile de sănătate sexuală oferă prezervative gratis. Prezervativele sunt disponibile în multe magazine, inclusiv alimentare, chioşcuri, staţii de alimentare, etc. În multe ţări prezervativele se pot procura de la automate speciale amplasate în veceurile publice. De asemenea, prezervativele pot fi comandate pe internet de la diferiţi producători şi distribuitori.
Cum pot să verific dacă prezervativul este bun de utilizare?
Prezervativele trebuie să corespundă standardului Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare a prezervativelor masculine din latex: ISO 4074:2002. Prezervativele sunt de asemenea supuse reglementărilor autorităţilor naţionale, aşa ca Food and Drug Administration (FDA) în SUA şi European Union CE în UE. Toate loturile de produse medicale care se vînd în Moldova trebuie să fie validate de către Agenţia Medicamentului a Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale şi să includă codul de bare special cu logo-ul holografic a MSPS.
Prezervativele trebuie să fie plasate în pachete individuale care să nu distorsioneze prezervativul. Ambalajul trebuie să fie ermetic şi să protejeze produsul de oxigen, ozon, apă, vapori, raze ultra-violete şi lumină.
Prezervativele au o dată de expirare (Exp) sau manufacturare (MFG) înscrisă pe cutie sau pe pachetele individuale care arată dacă prezervativul este bun pentru utilizare. Este important a se verifica această dată înainte de utilizare a prezervativului, precum şi condiţia ambalajului şi a prezervativului.
Prezervativele pot să se deterioreze dacă nu sunt păstrate corect întrucît sunt afectate de temperatură şi lumină. Astfel, un prezervativ care a fost păstrat în buzunarul din spate, portofel sau buzunarul maşinii nu se recomandă a fi folosit. Dacă prezervativul este lipicios sau foarte uscat la atingere, nu se recomandă a fi utilizat întrucît ambalajul a fost probabil deteriorat.
Cum se utilizează prezervativul?
Deschideţi ambalajul prezervativului din colţ cu atenţie pentru a nu rupe prezervativul cu unghiile, dinţii sau alte acţiuni dure. Asiguraţi-vă că ambalajul şi prezervativul sunt în condiţie bună şi verificaţi dacă data de expirare nu a trecut.
Puneţi prezervativul pe vîrful penisului erect şi dacă prezervativul nu are un rezervor în vîrf, lăsaţi puţin spaţiu pentru colectarea spermei. Dacă bărbatul nu este circumcis, trageţi prepuţul înainte de a rula prezervativul pe restul penisului.
Prin ciupire cu o mînă scoateţi aerul din vîrful prezervativului, iar cu cealaltă rulaţi prezervativul pe penis. Îmbrăcaţi prezervativul pînă la baza penisului şi eliminaţi eventualele bulele de aer. (Bulele de aer ar putea cauza ruperea prezervativului).
Dacă doriţi să utilizaţi lubricant, aplicaţi-l pe partea din afară a prezervativului. Întotdeauna utilizaţi lubricant în bază de apă (aşa ca KY Jelly sau Liquid Silk) cu prezervativele din latex, întrucît lubricantele în bază de ulei pot deteriora latexul.
Prezervativul poate fi îmbrăcat nu doar de bărbat – poate fi tentant ca partenera să facă acest lucru.
Cum procedez dacă prezervativul nu se desface?
Prezervativul trebuie să ruleze lin şi uşor de la marginea exterioară. Dacă întruniţi dificultăţi sau dacă vă ia mai mult de cîteva secunde, probabil înseamnă că încercaţi să îmbrăcaţi prezervativul invers. Pentru a scoate prezervativul, nu încercaţi să în rulaţi înapoi. Ţinînd de margine şi scoateţi-l încet. Apoi încercaţi cu un alt prezervativ.
Cînd se scoate prezervativul?
Scoateţi penisul din vagin înainte ca acesta să devină moale ţinînd prezervativul de la baza penisului, pentru a preveni vărsarea spermei. Prezervativele trebuie aruncate adecvat, spre exemplu prin învelirea lor cu o pînză sau şerveţel şi aruncarea lor. Nu este o idee bună să aruncaţi prezervativele în toaletă pentru că dăunează mediului.
Cum procedez dacă prezervativul se rupe?
Dacă prezervativul se rupe în timpul actului sexual, scoateţi penisul din vagin imediat şi îmbrăcaţi un alt prezervativ. În timpul actului sexual, verificaţi din timp în timp că prezervativul este intact şi nu a alunecat. Dacă prezervativul s-a rupt şi credeţi că a avut loc contact cu sperma în timpul sexului, se recomandă administrarea contraceptivelor de urgenţă.
Ce prezervative se utilizează pentru sexual anal?
În timpul contactelor sexuale anale, presiunea asupra prezervativului este mai mare. Se pot utiliza prezervative mai durabile (care sunt mai groase), dar prezervativele standarde sunt tot atît de eficiente dacă sunt utilizate corect şi cu suficient lubricant. Prezervativele împreună cu lubricant care conţine Nonoxynol 9 NU trebuie utilizate pentru sexual anal întrucît Nonoxynol 9 daunează căptuşeala rectului sporind riscul transmiterii HIV şi altor ITS.
Cît de eficientă este utilizarea prezervativului?
Dacă este utilizat corect, un prezervativ este foarte eficient la reducerea riscului de infectare cu HIV în timpul contactelor sexuale. Utilizarea prezervativului oferă de asemenea protecţie împotriva altor infecţii cu transmitere sexuală, precum şi împotriva sarcinii. În laborator, prezervativele din latex sunt foarte eficiente la blocare transmiterii HIV întrucît porii din prezervativele cu latex sunt prea mici pentru a permite trecerea virusului. Cu toate acestea, în afara condiţiilor de laborator, prezervativele sunt mai puţin eficiente întrucît oamenii nu întotdeauna le utilizează corect.
Unde se aruncă prezervativul utilizat?
Toate prezervativele trebuie să fie aruncate la gunoi învelite în pînză sau hîrtie. Prezervativele nu trebuie aruncate în veceu, întucît ar putea cauza pană în sistemul de canalizare şi poluează mediul.
Prezervativele din latex sunt confecţionate în principal din latex cu adăugarea de stabilizatori, conservanţi şi agenţi vulcanici. Latexul este o substanţă naturală obţinută din copaci de cauciuc, dar, datorită ingredienţilor adăugaţi, majoritatea prezervativelor nu sunt bio-degenerabile. Prezervativele din poliuretan sunt confecţionate din plastic şi nu sunt bio-degenerabile. Unii producatori, totuşi, produc prezervative din latex bio-degenerabile.
Modalităţi de a convinge partenerul să utilizăm prezervativul
Discuţiile despre utilizare prezervativului nu sunt întotdeauna uşoare. Totuşi, ruşinea nu trebuie să devină un risc pentru sănătate. Persoana cu care plănuiţi să faceţi sex s-ar putea să nu fie de acord la început cînd propuneţi utilizarea prezervativului. Iată cîteva comentarii care ar putea răsuna şi cîteva răspunsuri pe care le-aţi putea încerca…
Scuza | Răspuns |
---|---|
Nu ai încredere în mine? | Nu are nimic cu încrederea, persoanele pot avea infecţii chiar fără să ştie acest lucru |
Senzaţiile nu sunt la fel cînd utilizezi prezervativul | Mă voi simţi mai relaxat(ă), iar dacă sunt mai relaxat(ă), pot face să te simţi şi tu mai bine |
Îmi pierd erecţia atunci cînd îmbrac prezervativul | Te ajut eu să-l îmbraci, ca să nu pierzi erecţia |
Mă tem să îl rog să utilizăm prezervativul. El va crede că nu am încredere în el | Dacă nu îl poţi ruga, probabil, chiar nu ai încredere în el |
Nu pot simţi nimic cînd port prezervativ | Poate aşa vei rezista mai mult şi în aşa fel vei compensa plăcerea |
Nu am prezervativ la mine | Am eu |
Este datoria lui… este decizia lui | Este sănătatea ta. Trebuie să fie şi decizia ta! |
Administrez pilule contraceptive, nu e nevoie să utilizezi prezervativul | Aş vrea să îl utilizez. Ne va proteja de infecţiile pe care s-ar putea să nu ştim că le avem |
Îl face mai puţin sensibil şi nu simt nimic | Poate aşa vei rezista mai mult şi în aşa fel vei compensa plăcerea |
Îmbrăcarea întrerupe totul | Nu şi dacă te ajut să îl îmbraci |
Cred că nu mă iubeşti cu adevărat | Ba da, dar nu îmi risc viitorul ca să-ţi demonstrez acest lucru |
Voi retrage penisul la timp | Femeile pot rămîne gravide şi contacta ITS de la pre-ejaculare |
Dar te iubesc | Atunci ne vei ajuta să ne protejăm |
Doar o dată | O dată e suficient pentru infectare |
Există multe motive pentru a utiliza prezervative în timpul contactelor sexuale. Poţi menţiona este motive partenerului pentru a auzi părerea lui/ei.
Motive pentru utilizarea prezervativului
- Prezervativele sunt unicul contraceptiv care ajută şi la prevenirea răspîndirii infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV, atunci cînd sunt utilizate corect şi consistent.
- Prezervativele sunt unul dintre cele mai bune metode de protecţie împotriva sarcinii, atunci cînd sunt utilizate corect şi consistent.
- Prezervativele nu au nici unul dintre efectele secundare medicale pe care le au alte metode contraceptive.
- Prezervativele sunt disponibile sub diverse forme, culori, arome, texturi şi mărimi – pentru a spori plăcerea sexuală la utilizarea acestora.
- Prezervativele sunt pe larg disponibile în farmacii, magazine şi buticuri. Nu este nevoie de prescripţie medicală sau de a vizita medicul.
- Prezervativele fac actul sexual mai curat.
- Prezervativele sunt uşor de utilizat. Cu puţină practică, acestea pot chiar adăuga încredere în plăcerea sexuală.
- Prezervativele sunt necesare doar în timpul actului sexual, spre deosebire de alte contraceptive care trebuie administrate sau menţinute tot timpul.
Repere pentru mai multă încredere
Iată cîteva sfaturi care v-ar putea ajuta să vă simţiţi mai încrezut şi mai relaxat în utilizarea prezervativelor.
- Păstraţi prezervativele tot timpul la îndemînă. Dacă lucrurile încep să clocotească – veţi fi pregătit. Nu este o idee bună să fiţi nevoit să alegaţi pentru a cumpăra prezervative ajungînd la un moment crucial – în virtutea pasiunii s-ar putea să renunţaţi.
- Cînd procuraţi prezervative, nu vă fie ruşine. Unicul sentiment care ar trebui să îl aveţi este mîndria. Aceasta demonstrează că sunteţi responsabil şi încrezut, şi efortul îşi va demonstra meritul la momentul potrivit. De asemenea, ar putea fi distractiv să mergeţi să procuraţi prezervative împreună cu partenerul(a) sau un prieten. În prezent, este uşor de a cumpăra prezervative pe internet într-un mod şi mai discret.
- Discutaţi cu partenerul(a) despre utilizarea prezervativului înainte de sex. Acest fapt va elimina anxietatea şi ruşinea. Ştiind poziţia partenerului(ei), în momentul pasional vă veţi simţi mult mai încrezut că ambii sunteţi de acord şi preferaţi să utilizaţi prezervativul.
- Dacă nu aveţi experienţă în utilizarea prezervativelor, cel mai bun mod de a învăţa este de a practica îmbrăcarea acestuia de unul singur sau împreună cu partenerul(a). Nu o să vă ia mult timp ca să deprindeţi utilizarea prezervativului.
- Dacă simţiţi că îmbrăcarea prezervativului întrerupe pasiunea, încercaţi să introduceţi prezervativul în actul sexul. Este mult mai uşor dacă partenerul vă ajută să îl îmbrăcaţi sau faceţi acest lucru împreună.
Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).